Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали ваксината ще

...
Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали ваксината ще
Коментари Харесай

Чорбанов: Ваксината не е кисело мляко

 " Необходимо е по-подробно информиране на обществото за имунизациите. Дали имунизацията ще бъде общоприетоо записана, или ще е пробен артикул. Този значим миг не се разяснява. Не се разяснява и какви национални правила на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен артикул, тъй като се употребява на здрави хора, не се употребява за лечение. Регулациите са най-стриктни... Това, че Министерският съвет или Народното събрание са решили, че ще има имунизация, не значи нищо, тъй като е належащо одобрение от Националната организация за медикаментите. Това не са импортирани масло или кисело мляко. Има много въпроси, които би трябвало бъдат публично коментирани “. Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, шеф на департамент " Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките. 

По думите му експертите по имунизациите са малко в нашата страна и би трябвало всички те ясно и еднопосочно да осведомят обществото за всички плюсове и минуси. 

" С имунизациите са вероятни изненади по доста аргументи. Това е напълно нов артикул... Преди да бъдат регистрирани които и да било ваксини, да не вършим проекти по какъв начин ще стартираме незабавно имунизацията “. 

В предаването " 12+3 “ проф. Чорбанов добави: 

" Няма теоретичен отговор какъв брой дълъг е имунитетът. Има редки случаи на наново заразяване. Не е ясно дали имунизацията може да обезпечи дълъг имунитет. Друг въпрос е кой ще бъде имунизиран. Принципно нещо е - имунизацията на хора, които до този миг не са се срещали с инфекцията. Ако огромен % от популацията се е срещал с патогена, имунизацията е безсмислена. Но в обстановка на пандемия въпросът е какъв ще бъде резултатът, когато се имунизира положителен човек “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР